Snelle route naar de zorg: Halfjaar traject voor geschikte kandidaten
Joy de Haardt | 30 jaar | Begeleider intensieve begeleiding
Wat als je graag in de gehandicaptenzorg wilt werken maar net niet de juiste papieren hebt? Tot afgelopen februari moest je dan nog het volledige opleidingstraject volgen. Daar was je dan zo’n twee tot drie jaar mee bezig. Zonde, want zulke geschikte kandidaten wil je eigenlijk veel sneller inzetten. Daarom is SOVAK, in samenwerking met S&L Zorg (voormalig partner) en SDW, in februari gestart met het halfjaar traject. Dit traject geeft mensen met een aanverwante opleiding de kans om in slechts een halfjaar geschoold te worden. Voor dit artikel spreken we met Joy, één van de eerste kandidaten uit het traject, en Ragnhild, praktijkopleider bij SOVAK.
De overstap
Joy: “Ik ben anderhalf jaar geleden verhuisd naar Werkendam. Met mijn ervaring in de psychiatrie en kinderopvang ben ik daar bij de plaatselijke bso en kdv aan de slag gegaan. Gaandeweg kwam ik erachter dat ik niet goed paste bij de organisatie en dat ik iets anders zocht. Ik ben echt een zorgmens. Ik vind zelfredzaamheid van mensen belangrijk en daar wil ik graag bij ondersteunen. Op een avond ben ik online gaan zoeken op woongroepen en zo kwam ik bij SOVAK uit.
Naar school
Tijdens haar sollicitatieprocedure liep Joy een avond mee op een woonlocatie. Joy: “De eerste keer dat ik binnenliep bij Ridderpoort 18 in Sleeuwijk wist ik het al. Dit is het! Ik kreeg een rondleiding van Monique. Direct viel me de relaxte sfeer op. Ze vertelde van alles, was geïnteresseerd in mij. Mede dankzij haar heb ik de overstap gemaakt.” Omdat Joy wel het juiste opleidingsniveau had maar nog geen kennis van de gehandicaptenzorg start ze begin 2023 met het halfjaartraject. Joy: “Ik was al lang niet meer naar school geweest daardoor kwam onzekerheid naar boven. Kan ik dit wel? Gelukkig volgde mijn collega Sylvana dezelfde opleiding. We zaten dus samen in de klas en konden met elkaar sparren. Het hielp ook niet mee dat we de allereerste lichting waren van dit nieuwe leer-werktraject. Er waren wat kinderziektes. Na een poosje kwam er gelukkig meer duidelijkheid waardoor bij mij het vertrouwen groeide: Dit komt goed!”
“Ik was al lang niet meer naar school geweest daardoor kwam onzekerheid naar boven. Kan ik dit wel?"
Basiskennis op orde
Tijdens de opleiding leert Joy veel over de beperkingen die mensen kunnen hebben. Bijvoorbeeld dat volwassen mensen een ontwikkelingsleeftijd kunnen hebben van een kind van vier. Joy: “Dat heeft echt wel even geduurd voordat ik dat echt goed begreep. Maar door de theorie die je tijdens de opleiding krijgt vallen dingen echt op zijn plek. Epilepsie bijvoorbeeld. Er zijn wel 9 verschillende varianten. Daar zit allemaal verschil tussen. Het is fijn als je daar de basiskennis over hebt, het daardoor kunt herkennen en weet hoe je bij een aanval moet handelen.”
Met plezier aan het werk
En nu? Joy: “Ik heb veel verschillende baantjes gehad. Dit is mijn eerste baan waar ik echt met plezier naar mijn werk ga en voldaan naar huis ga. Werken in de gehandicaptenzorg geeft me echt energie.” Zoveel energie zelfs dat Joy ervoor kiest om alsnog de volledige opleiding te gaan volgen. Joy: “Met het halfjaartraject ontvang je een certificaat waarmee je direct aan de slag kan. Maar ik ben erachter gekomen dat ik naar school gaan heel erg leuk vindt. Dit vak past mij zo goed, daar hoort wat mij betreft een passend zorgdiploma bij.”
Een traject op maat
Ragnhild: “Je moet het halfjaartraject zien als een basismodule. Je leert hier vooral over de basiszorg en je werkt aan je deskundigheid binnen de gehandicaptenzorg. Binnenkort zitten we bij elkaar om het traject te evalueren dat nu door de eerste leerlingen is doorlopen. We horen heel veel positieve geluiden, maar er zijn ook verbeterpunten gemeld. Daar gaan we zeker mee aan de slag zodat het traject nog meer voelt als een stukje maatwerk. Passend bij diegene die de overstap maakt naar het prachtige vak dat de gehandicaptenzorg is.”
Je komt in aanmerking voor het halfjaar traject als je een aanverwante opleiding op het gebied van zorg en welzijn hebt gevolgd of afgerond. Bijvoorbeeld:
Afgeronde opleiding (minimaal niveau 3):
- CIOS
- Sociaal maatschappelijke dienstverlening
- Doktersassistent
- Onderwijsassistent
Propedeuse behaald (hbo):
- PABO
- Pedagogiek
- Fysiotherapie
- Toegepaste psychologie